HAKLARIMIZI VE TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAK İÇİN BU SEFER KOCAELİ'NDEYİZ...


HAKLARIMIZI VE TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAK İÇİN BU SEFER KOCAELİ'NDEYİZ...

HAK-İŞ Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak, "Haklarımız İçin Meydanlardayız" temasıyla gerçekleştirdiğimiz kitlesel buluşmalarımızın ikincisini Kocaeli'de büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleştirdik. Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimizi dile getirdik.

HAK-İŞ KonfederasyonuGenel Başkanı Arslan, ülkemizin yakın tarihte yaşamadığı bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, krizin en büyük mağdurunun emek hareketi ve işçiler olduğunu, HAK-İŞ’in işçiler ile birlikte mücadele için meydanlarda olduğunu ifade etti. Arslan, “Emekçilerin, işçilerin, mazlumların, haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına cevap vermek için meydanlardayız. Bu meydanları dolduran kardeşlerimizin ne yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, hangi zorluklara göğüs gelerek buraya geldiklerini biliyoruz” dedi.

Arslan, son 5 yılda milli gelirin artmasına rağmen çalışanların yoksullaştığını belirterek, zorlukların ve kriz dönemlerinin faturasını sadece çalışan işçilerin ödemesinin doğru olmadığını ifade etti. Çalışanların milli gelirden aldığı payın yüzde 25’e düştüğünü ancak sermayenin aldığı payın yüzde 55’e çıktığını ifade eden Arslan, “Bu taksimi Kurt yapmaz, Kuzulara Şah olsa” dedi.

HAK-İŞ’in alanlarda dile getirdiği bütün konuların gereğini yapmak için büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan Genel Başkan Arslan, vergi sistemimiz üzerinde büyük sıkıntılar olduğunu, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması üzerine yeni bir modelin oluşturulması için Konfederasyonumuzun HAK-İŞ Akademi’yi kurduğunu ve alanında uzman akademisyenler tarafından bir rapor oluşturulduğunu ifade etti.

HAK-İŞ’in vergi raporunun detaylarına değinen Genel Başkan Arslan, “Verginin kriz dönemlerinde yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Vergi dilimlerindeki aralıkların arttırılmasını oranların düşürülmesini istiyoruz.  Az kazanan az vergi versin. Kimse vergi vermeyelim demiyor, ama verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Zaten zor geçinen ve enflasyon altında inleyen emekçilere nefes aldıralım. Verginin hakkaniyetli toplanması kadar hakkaniyetli dağıtımının da yapılması gerekiyor. O nedenle mitinglerimizin temel ögesi vergi sisteminin adil bir noktaya getirilmesidir” dedi.

Genel Başkan Arslan, asgari ücret ile ilgili son 5 yıl için yapılan araştırma sonuçlarına değinerek, asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinin asgari ücret düzeyine indiğine dikkat çekti.  Arslan, asgari ücret arttığında bütün ücretlerin artmaması durumunda Toplu Sözleşme düzeninin yıkılacağını, bu durumun sendikal hareketi yok edecek bir yapı oluşturduğunu belirtti. Asgari ücret tespit komisyonunun yapısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bu asgari ücret tespit komisyonundan sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. O zaman diyoruz ki asgari ücret komisyonunun yapısını değiştir, asgari ücreti belirleme kriterlerini değiştir ve asgari ücret gerçekten asgari ücret olarak olsun” dedi.

 

Genel Başkan Arslan, çalışma hayatındaki sorunların yanı sıra, dünyada vahşetin her geçen gün artarak devam ettiğine değinerek, Gazze’de katil devlet İsrail tarafından dünyanın gözü önünde insanlığın vahşice katledildiğini ifade etti. Arslan, “Gazze’de sadece çocuklar, anneler, mazlumlar ölmüyor. Gazze’de insanlık ölüyor. Katil İsrail tüm teknolojisiyle saldırmasına rağmen Gazze’de direniş devam ediyor. Gazze’de Filistinli kardeşlerimiz tarafından bir kahramanlık destanı yazılıyor” dedi.

Genel Başkanın konuşmasının ardından, Kocaeli mitingi sona erdi.