EMEKÇİLERİN SESİ BU SEFERDE GAZİANTEP’TEN YÜKSELDİ.


EMEKÇİLERİN SESİ BU SEFERDE GAZİANTEP’TEN YÜKSELDİ.

HAK-İŞ KONFERDERASYONU tarafından düzenlenen , "Haklarımız İçin Meydanlardayız" temasıyla gerçekleştirilen kitlesel buluşmaların üçüncüsünü Gaziantep'te büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleşti.

Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin talepler dile getirildi.

HA-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, ülkemizin yakın tarihte yaşamadığı bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, krizin en büyük mağdurunun emek hareketi ve işçiler olduğunu ifade etti. HAK-İŞ’in işçiler ile birlikte mücadele için meydanlarda olduğunu belirten Arslan, “Emekçilerin, işçilerin, mazlumların, haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına dile getirmek için meydanlardayız. Bu meydanları dolduran kardeşlerimizin ne yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, hangi zorluklara göğüs gelerek buraya geldiklerini biliyoruz. Yaşamak mucizeye dönüştü. Gerçekten artık geçinemiyoruz” dedi.

Arslan, son 5 yılda milli gelirin artmasına rağmen çalışanların yoksullaştığını belirterek, zorlukların ve kriz dönemlerinin faturasını sadece çalışan işçilerin ödemesinin doğru olmadığını ifade etti. Çalışanların milli gelirden aldığı payın yüzde 25’e düştüğünü ancak sermayenin aldığı payın yüzde 55’e çıktığını ifade eden Arslan, “Bu taksimi Kurt yapmaz, Kuzulara Şah olsa” dedi.

HAK-İŞ’in vergi raporunun detaylarına değinen Genel Başkanımız Arslan, “Verginin kriz dönemlerinde yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Vergi dilimlerindeki aralıkların arttırılmasını oranların düşürülmesini istiyoruz.  Az kazanan az vergi versin. Kimse vergi vermeyelim demiyor, ama verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Zaten zor geçinen ve enflasyon altında ezilen emekçilere nefes aldıralım. Verginin hakkaniyetli toplanması kadar hakkaniyetli dağıtımının da yapılması gerekiyor. O nedenle mitinglerimizin temel ögesi vergi sisteminin adil bir noktaya getirilmesidir” dedi.

İşçi ve sendika omuz omuza olursa bu gücün karşısında hiçbir işverenin duramayacağını belirten Arslan, emeği ve alınteri için mücadele veren işçiler adına işverenlere; “Nereye kadar kaçacaksınız, nereye kadar engelleyeceksiniz. Peşinizdeyiz” dedi.

 

Genel Başkanımız Arslan, “Biz bir şeyler yapmak zorundayız. Bizimse elimizde silahımız, topumuz, tankımız yok. HAK-İŞ olarak bizim bir sivil inisiyatifle insani bir yardım olarak yeniden harekete geçmemiz gerekiyor. Bunun için de görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bir taraftan üzüleceğiz, hüzünleneceğiz. Gördüğümüz trajediler karşısında gözyaşlarımız akacak ama biz bununla yetinemeyiz. Oturup bir köşede ağlayamayız. Bir köşede beddua ederek sorumluluktan kurtulamayız bir şeyler yapmak gerekiyor” dedi.

 

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından, Gaziantep mitingimiz sona erdi.