BAŞKANIMIZ METİN ÖZBEN EMEK ÖRGÜTLERİNİN TÜRKİYE-ARNAVUTLUK İLİŞKİLERİNE KATKILARININ MASAYA YATIRILDIĞI ARNAVUTLUK'TA YAPILAN PROGRAMA KATILDI.


BAŞKANIMIZ METİN ÖZBEN EMEK ÖRGÜTLERİNİN TÜRKİYE-ARNAVUTLUK İLİŞKİLERİNE KATKILARININ MASAYA YATIRILDIĞI ARNAVUTLUK'TA YAPILAN PROGRAMA KATILDI.

Türkiye-Arnavutluk İlişkilerinin 101. Yılı dolayısıyla “Emek Örgütlerinin İki Ülke İlişkilerine Katkıları” konulu bir program Arnavutluk’ta gerçekleştirildi.

HAK-İŞ ve Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ile ortaklaşa düzenlenen ve TİKA tarafından desteklenen “Türkiye-Arnavutluk İlişkilerinin 101. Yılı: Emek Örgütlerinin İki Ülke İlişkilerine Katkıları” konulu program, 9 Mayıs 2024 tarihinde Arnavutluk’ta gerçekleştirildi. 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, sivil toplum örgütlerinin demokrasiler açısından öneminden bahsetti. HAK-İŞ için Türkiye’nin gücü HAK-İŞ’in gücü HAK-İŞ’in gücü Türkiye’nin gücü ifadesini kullandığını anımsatan Arslan, Arnavutluk demokrasisi açısından da BSPSH’nin gücünün Arnavutluk’un gücü olduğunu ifade etti. 

Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerini sadece siyasi değil, ekonomik ilişki olarak da görmemiz gerektiğini belirten Arslan, “İnşallah yeni başlangıçlara hep birlikte imza atacağız” dedi.

AK-İŞ kuruluşundan bu yana Filistin konusunda büyük bir sorumlulukla hareket ettiğine değinen Arslan, “Filistin halkı büyük bir acı ve felaket yaşamaktadır. Kendi toprakları işgal edilmiş mülteci durumuna düşmüşlerdir. Topraklarını ele geçirenlerin kölesi durumuna düşürülen Filistin topraklarından bahsediyoruz. Adım adım işgal edildiğini görüyoruz. Yarım yüzyıldır Filistinli kardeşlerimizin yanındayız” dedi. 

Kudüs ve Mescidi Aksa’nın bizlere tarihi ve dini değerlerle sorumluluklar yüklediğini hatırlatan Arslan, “Birincisi Filistin ile tarihi bir bağımız var. Tarihimizin bize yüklediği sorumlulukların bilinciyle tarihi bağlarımız için Filistin’e ilgisiz kalamayız. İkincisi, Mescidi Aksa, Filistin ve Kudüs ilk kıblemizdir. Kur’an’da etrafı ile beraber mübarek kılınmış bir yer olarak görüyoruz. İnancımızın gereği Filistin ile ilgilenmek, bir şeyler yapmak zorundayız. Üçüncüsü bir sivil toplam kuruluşu olarak, insan hakları olarak Filistin ile ilgilenmek zorundayız. 100 yıldan fazla toprakları işgal edilmiş, mülteci duruma gelmiş insanların yanında durmamız gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Moderatörlüğünü Kamu Çalışanları Sendikası Başkanı Arjola Alika’nın yaptığı panelde HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci, BSPSH Başkanı Gezim Kalaja, Prof. Ardian Muhaj ve Prof. Dr. Yılmaz Yeşil birer konuşma yaptı. 

Değirmenci, Genel Başkanımız Arslan’ı sendikal hareketin lideri olarak gördüklerini belirterek, “Kendisi bizim büyüğümüz, abimizdir. Onun için her zaman her mücadeleyi vermekten imtina etmiyoruz” dedi. Değirmenci, Kalaja’ın bahsettiği madalyayı Öz Çelik-İş Sendikası olarak bir toplantı salonuna Genel Başkanımız Arslan’ın adını verdik. “Allah onu başımızdan eksik etmesin. Onunla birlikte Türkiye’de HAK-İŞ mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

 

HAK-İŞ Türk Dünyası Komitesi Başkanı Fatih Bakırtaş, projenin amacının, Türkiye-Arnavutluk ikili ilişkilerinin 101. yıl dönümünde tarihsel, kültürel ve siyasi bağlar başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, çalışanlar ve onların üyesi olduğu emek örgütleri tarafından ele almak ve iki ülke ilişkilerini endüstriyel ilişkiler sistemi perspektifiyle inceleyerek gelecekteki iş birliği olanaklarını değerlendirmek olduğunu ifade etti.

Bakırtaş, İki ülke arasındaki ilişkilerin resmi olarak tesis edilmesinin 101. yılına müteakip düzenlenecek olan program faaliyetlerinin içeriği gereğince iki ülke arasında sendikalar arası diyalogu, dolaylı olarak sivil toplum diyalogunu pekiştirecek konuların ele alınacağını vurguladı. 

Panelde TİKA Tiran Ofisi Temsilcisi Mustafa Ata da bir selamlama konuşması yaptı. 

Programda Prof. Ardian Muhaj Türkiye Arnavutluk ilişkileri, Prof. Dr. Yılmaz Yeşil de iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının önemi ve ALSAR vakfı örneği konusunda değerlendirmelerde bulundu.